Niečo málo o nás a o tom, čo vás čaká na Vianočnej exhibícii

Volám sa Romana Dorotovičová, Element vediem ako štvrtá v poradí a tejto činnosti sa venujem už piaty rok. Väčšina z vás ma pozná ako tú, ktorej hlas počujú na druhej strane klubového telefónu, prípadne tú, ktorá povie pár slov na vystúpeniach alebo dojednáva spoluprácu a komunikuje s rodičmi našich detí. Popri práci trénujem u nás v Elemente súťažných juniorov, mamičky, ale i zopár nadšencov moderného tanca. 

Na Elemente som si vždy najviac vážila ľudí, ktorí ho tvoria a pomáhajú tvoriť. Mnohí z vás totiž ani netušia, že Element nie je našou prácou, ale záľubou, ktorej sa venujeme už takmer 15 rokov. Je rozdiel vykonávať takúto činnosť ako remeslo – spôsob obživy, ako učiť deti tancovať preto, lebo chceme. Nevzdávame sa v boji proti veterným mlynom, lebo vzdať sa – to je najjednoduchšie, čo môžeme urobiť. Bojujeme ďalej.

V druhom domove mnohých z nás som spoznala tých najlepších priateľov na svete. Kráčame po boku toho druhého už nejaký ten piatok, s niektorými až neuveriteľných a krásnych 20 rokov. Spojil nás tanec a stále nás spája aj napriek tomu, že sme od seba vzdialení na stovky kilometrov. Pre mňa je najväčším zadosťučinením to, že sa vieme stretnúť po rokoch strávených v zahraničí a zaspomínať si na staré časy. To isté teraz prežíva ďalšia generácia tanečníkov, a my im to nechceme zobrať, lebo vidíme, že majú medzi sebou to, čo sme kedysi mali medzi sebou my. Majú medzi sebou Element.

V Elemente maká takmer desiatka šikovných trénerov, ktorí často obetujú svoj súkromný život tanečníkom. V mnohých prípadoch dobrovoľne zanedbávame domácnosť. Nie je upratané? Nič nové, celý týždeň sme totiž behali po tréningoch, kde sme nevzdelávali seba, ale iných, ktorí by nám mohli byť ukradnutí. Ale nie sú…Pomaly ale isto nevieme, čo je to čas trávený s rodičmi, rodinou, manželom, priateľom, či s kamarátmi. Všetkých zanedbávame. Taká je pravda. Preto verím, že všetci títo ,,poškodení“ nám opäť odpustia, keď uvidia výsledok našej niekoľkomesačnej práce na Vianočnej exhibícii 15.12. Na jej tvorbe sa podieľajú tréneri, tanečníci, ale i ochotní rodičia, ktorí sú nápomocní vždy, keď treba. Aj oni sú Element.

Exhibícia – to nie je len prezentácia tanečných zložiek nášho klubu. To sú hodiny driny strávené na sále. Tréningy, sústredenia, hádky, konfrontácie, veľa času a energie, množstvo nekonečných debát o produkcii. Na vystúpenie takéhoto formátu sa pripravujeme niekoľko týždňov, ba dokonca mesiacov. Napísať texty moderátorom, urobiť hudobné mixy, premyslieť jednotlivé výmeny vstupov, zabezpečiť priestor, fotografa, zvukára a celý produkčný tím – aj to zaberie kopu času. Ešteže sa môžem na všetkých členov spoľahnúť. Viem, že na vystúpení uvidím všetky zložky v tip-top forme, lebo som si istá, že každý z kolegov vložil do toho svoje maximum, svoje srdce. Nemusím ich kontrolovať a dozerať na to, či svoju práce robia dobre. Oni vedia, že vystúpenie nie je len prezentácia ich tanečníkov, ale aj ich samých, tak prečo by to mali odfláknuť? Chcú sa predviesť v čo najlepšom svetle, je teda samozrejmé, že urobia všetko, čo je v ich silách.

Naším exhibíciám nepredchádzajú žiadne veľké generálky. Nie je na to čas. Ako som už spomínala, niet na to času. Nik z nás nemá Element ako zamestnanie. Niektorí z nás utekajú z práce, aby len tak-tak stihli tréning. Niektorých už nepustia rodičia odučiť si svoju hodinu, lebo sa v škole pritrafila zlá známka. Niektorí už majú doma deti, ktoré si vyžadujú pozornosť a čas, a práve preto nikto z nás nemá k dispozícii toľko času, aby sme stihli zrealizovať generálku niekoľko dní pred vystúpením. Skúšame priamo na mieste, približne hodinu pred predstavením, taká je pravda.  A všetko je vždy top. Výnimkou nebude ani najbližšia exhibícia. Preto si príďte užiť s nami krásne predvianočné chvíle už budúci piatok – 15.12. o 18.00 do Auly SZU v Radvani, kde spoločne uzavrieme ďalší úspešný rok. Tešíme sa na Vás!

 

 

Posted on 7. decembra 2017 in Nezaradené

Share the Story

Back to Top